Kesäkuussa retki Solovetskiin 13.-18.6.

Päijät-Hämeen tutkimusseura juhlisti 40-vuotistaivaltaan tavanomaista pitemmällä retkellä. Kohteemme oli Vienanmeressä sijaitseva Solovetskin saaristo, joka on Unescon maailmanperintökohde. Matkareitin varrella tutustuimme myös muun Nurmekseen, Kostamukseen, Vienan Kemiin ja Petroskoihin sekä Värtsilän raja-asemaan.


Solovetskin 1400-luvulla perustettu luostari on vuosisatoja toiminut pohjoisen Venäjän hengellisenä ja henkisenä keskuksena, ja monissa historiansa vaiheissa se on ollut myös maan poliittinen polttopiste. Luostari on rohkeasti uhmannut aikaa, sotia ja hävitystä. Eri aikoina kehittynyt rakennuskokonaisuus on kuitenkin säilynyt upeasti.

Vierailimme pääluostarin ohella esimerkiksi luostarin johtajalle saaren sisäosaan 1800-luvun puolivälissä rakennetussa huvilassa. Huvilan puisto on nykyisin Venäjän pohjoisin kasvitieteellinen puutarha. Solovetskin menneisyyteen sisältyy yksi Stalinin vankileireistä, josta Aleksandr Solženitsyn kertoo tuotannossaan. Vankileirin historiaan saattoi tutustua saarella.

Maitovalaat tulevat viettämään kesää Solovetskin rantavesiin kesäkuun alkupuolella, ja matkamme oli sovitettu valaiden aikaan. Onneksemme matkalaiset näkivät ja valokuvasivat valaita. Retki huipentui perinteisesti samppanjapiknikiin,  jonka nautimme poikkeuksellisesti Suomen raja-asemalla Tohmajärvellä. Siellä saimme rajavartioston ja tullin luvalla pitää piknikin, jonka jälkeen matka jatkui iltamyöhällä takaisin Lahteen.

Matkan kuvakoosteen kokosi Heikki Helin:

Retki Lappeenrantaan 14.9.

Retken ohjelmaan sisältyvät käynti menomatkalla Suomen presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseossa Kotkaniemessä Luumäellä sekä kiertoajelu ja kohdevierailut Lappeenrannassa (mm. Lappeenrannan linnoitus, Lappeen kirkko, Lauritsala ja Kanavamuseo). Nautimme myös retken hintaan sisältyvän lounaan sekä omakustanteiset iltapäiväkahvit. Oppaanamme retkellä toimii FT Birgitta Stjernvall-Järvi.

Retkelle lähdemme bussilla Lahden matkakeskuksesta klo 8.30 ja paluu Lahteen on noin klo 18.00. Retken hinta on 55 euroa, edellyttäen vähintään 20 osanottajaa. Mikäli osanottajia on enemmän, hinta voi olla edullisempi. Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia. Varmistathan paikkasi jo nyt ilmoittautumalla sähköpostiin: matti.oijala(at)phnet.fi


Arkeologinen illanvietto 2019

Tutkimusseuran arkeologinen jaosto järjesti perinteisen arkeologisen illanvieton lauantaina 23.2.2019 Tietotuvassa, Hämeenkatu 15 (4. kerros), Lahti.

Esitelmät pitivät:
Tohtori, arkeologi Mikko Moilanen: Viikinkiajan miekat Suomessa
Tutkija Matti Oijala: Päijänne ja Pälkäne – ajatuksia paikannimistä
Tutkija Katja Kuuramaa: Pyhillä poluilla – matka Espanjaan ja Portugaliin

Tarjolla oli pientä purtavaa ja juomaa keskustelun lomassa.

Retki 2019 Solovetskiin

Päijät-Hämeen tutkimusseura juhlistaa 40-vuotistaivaltaan tavanomaista pitemmällä retkellä, jonka kohteena on Vienanmeressä sijaitseva Solovetskin saaristo. Reitin varrella tutustumme myös Nurmekseen ja Kostamukseen. Halukkaille järjestämme myös valasretken, koska matkamme on sovitettu maitovalaiden aikatauluihin. Luonnollisesti retki huipentuu perinteiseen sampanjapiknikkiin.
Matkan hinta ja tarkka ohjelma ilmoitetaan myöhemmin. Matkalle mahtuu 30 seuran jäsentä. Retken peruutuspaikkoja voi ilmoittautua jonottamaan Riitta Niskaselle: riitta.niskanen@koti.fimnet.fi
¦ Linkki matkan esitteeseen