Arno Forsiuksen kirjoituksia nyt kirjana

Yhdistyksen kunniapuheenjohtaja, professori, LKT Arno Forsiuksen kirjoituksia viideltä vuosikymmeneltä on nyt ilmestynyt tutkimusseuran vuosikirjana 2019 Elohopeasta Lemmensairauteen . Kirjan ovat toimittaneet Antti Karisto, Terhi Pietiläinen ja Janne Ridanpää.

Kirja on nyt ostettavissa Museokioskista, Aleksanterinkatu 10, Lahti ja Heinolan taidemuseo, Kauppakatu 4, Heinola. Kirjan hinta on 25 €.

Vuosikirja 2019 – Elohopeasta lemmensairauteen julkistetaan

Vuosikirja 2019 Elohopeasta lemmensairauteen. Arno Forsiuksen kirjoituksia viideltä vuosikymmeneltä julkistetaan Lahden tiedepäivässä Arno Forsius .seminaarissa. torstaina 14.11. klo 13 – 15 Lahden yliopistokampuksella (Mukkulankatu 19, tila A135).

Tervehdyssanat, seuran puheenjohtaja, museonjohtaja Terhi Pietiläinen

Arno Forsius – humanistilääkäri ja historian tutkija. Vuosikirjn 2019 esittely professori emeritus Antti Karisto

Arno Forsius lääketieteen historioitsijana LL, VTT Helene Laurent

Arno Forsius terveydenhuollon vaikuttajana ja tutkijana PäijätHämeessä, kaupunkineuvos Kari Salmi

Seminaarin puheenjohtajana toimii FT Riitta Niskanen

Syyskokous 2019

Yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous pidetään maanantaina 25.11. klo 18 Lahden yhteiskoulun Vuorikadun rakennuksessa, Vuorikatu 13 (entinen Vuorikadun kansakoulu).

Kokouksen alussa YTT Eija Eskola pitää esityksen Ingrid myi ja Taata tarinoi. Ihmisiä kirjojen parissa. Esitys perustuu hänen uuteen, syksyllä 2019 ilmestyneeseen kirjaansa Tarinaa kirjastoista ja lukemisesta vuosilta 1910 – 1970.

Kaikki jäsenet mukaan – tervetuloa!

Kevätretken kohde Öölanti ja Fårö 20.-25.5.20

Päijät-Hämeen tutkimusseuran kevätmatkan 2020 kohteet ovat Öölanti ja Fårö. Matkan varrella näemme myös Kalmarin kaupunkia museoineen ja linnoineen sekä kuulemme Kalmarin unionista ja mahtikuningatar Margareetasta.

Öölannin eteläinen osa on Unescon maailmanperintökohde. Sen kalkkimaa, alvari, on vuosisatoja kasvattanut kituliaita katajia, monia endeemisiä kasveja ja eläimiä sekä sitkeitä ihmisiä, jotka yhä edelleen hakevat elantoaan maanviljelystä ja karjanhoidosta. Heidän elintapansa on muovannut vahvasti maisemaa. Vanhat rivikylät, tuulimyllyt, kiviaidat ja mereen katoava tasainen ylänkö ovat unohtumaton näky. Sen vastakohta on Ruotsin hovin kesälinna Solliden, jonka puisto niin ikään on yksi matkakohteistamme.

Tutustumme myös matkareitillämme vaikuttaneisiin tunnettuihin taiteilijoihin, kuten muotoilija Carl Malmsteniin, kuvittaja Jenny Nyströmiin sekä ohjaaja Ingmar Bergmaniin.

Nähdessään Gotlannin pohjoiskärjessä sijaitsevan Fårön kivimuodostelmat, raukit, ensimmäisen kerran Bergman sanojensa mukaan tiesi tulleensa kotiin. Hän rakennutti Fårölle talon ja käytti saaren karua luontoa ja saarelaisia elokuvissaan. Seurailemme Bergmanin jalanjälkiä Fårössä ja hänen tuotannossaan.

Perinteiseen tapaan matkaamme sisältyy myös samppanjapiknik lauluineen!

Matkalle mahtuu noin 30 seuran jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Retken hinta ja tarkka ohjelma ilmoitetaan joulun alla. Ilmoittaudu nyt: riitta.niskanen(at)koti.fimnet.fi! Tervetuloa!

Kuva Raimo Niskanen

Syysretki Lappeenrantaan 14.9.19

Retken ohjelmassa oli käynti Suomen presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseossa Kotkaniemessä Luumäellä, jossa opas Anne kertoi seikkaperäisesti presidentin perheen elämästä. Saimme ihastella Ellen-rouvan taidokkaita käsitöitä mm. punainen salin nukkamatto ja ruokasalin vitriinissä esillä olevia posliininmaalauksen tuotoksia.

Kunniapuheenjohtaja Birgitta Stjernvall-Järvi opasti retkeläisiä Lappeenrannan historiaan. Lappeen Marian puukirkossa vuodelta 1792 ihastelimme Salosen rakentajaperheen Juhana Salosen suunnittelun ja rakentamisen jälkeä. Kirkon seinällä on hollolaisen taiteilijan Helena Vaarin tekstiiliteos.

Kanavamuseovierailu oli monelle uusi, mielenkiintoinen kohde Saimaan vanhan ja uuden kanavan vaiheista. Nykyinen kanava vihittiiin käyttöönsä 5.8.1968 ja 50 vuoden jatkovuokrasopimuksen allekirjoittivat pääministeri Matti Vanhanen ja pääministeri Vladimir Putin 27.5.2010.

Iltapäiväkahvihetki oli Birgitan ja Iikka Järven kodissa, joka on kappale Lappeenrannan kaunista omakotialueen historiaa. 11 jäsenen matka sujui leppoisasti Jukka Ruotin kuljetuksessa ja Lahdessa olimme klo 18.45.