Arkeologinen illanvietto 2019

Tutkimusseuran arkeologinen jaosto järjesti perinteisen arkeologisen illanvieton lauantaina 23.2.2019 Tietotuvassa, Hämeenkatu 15 (4. kerros), Lahti.

Esitelmät pitivät:
Tohtori, arkeologi Mikko Moilanen: Viikinkiajan miekat Suomessa
Tutkija Matti Oijala: Päijänne ja Pälkäne – ajatuksia paikannimistä
Tutkija Katja Kuuramaa: Pyhillä poluilla – matka Espanjaan ja Portugaliin

Tarjolla oli pientä purtavaa ja juomaa keskustelun lomassa.

Retki 2019 Solovetskiin

Päijät-Hämeen tutkimusseura juhlistaa 40-vuotistaivaltaan tavanomaista pitemmällä retkellä, jonka kohteena on Vienanmeressä sijaitseva Solovetskin saaristo. Reitin varrella tutustumme myös Nurmekseen ja Kostamukseen. Halukkaille järjestämme myös valasretken, koska matkamme on sovitettu maitovalaiden aikatauluihin. Luonnollisesti retki huipentuu perinteiseen sampanjapiknikkiin.
Matkan hinta ja tarkka ohjelma ilmoitetaan myöhemmin. Matkalle mahtuu 30 seuran jäsentä. Retken peruutuspaikkoja voi ilmoittautua jonottamaan Riitta Niskaselle: riitta.niskanen@koti.fimnet.fi
¦ Linkki matkan esitteeseen

Syyskokous 2018

Päijät-Hämeen tutkimusseuran sääntömääräinen syyskokous pidettiin maanantaina 3.12.2018 Lahden konservatoriolla. Kokouksen aluksi rehtori Eero Pulkkinen kertoi Lahden konservatorion historiasta, joka ulottuu sadan vuoden taakse Viipurin musiikkiopistoon.

Syyskokouksessa hyväksyttiin vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Seuran jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan. Puheenjohtajaksi vuodelle 2019 valittiin Terhi Pietiläinen ja varapuheenjohtajaksi Matti Oijala. Hallituksen jäseniksi kaksivuotiskaudeksi 2019-2020 valittiin uusina jäseninä Sirkku Blinnikka, Jorma Ahonen, Senja Jouttimäki sekä Janne Ridanpää. Erovuoroisista jatkavat uudella kaksivuotiskaudella 2019-2020 Heidi Andersson, Saara Hakaste ja Kirsti Nenye. Aikaisemmin kaksivuotiskaudeksi 2018-2019 valittuina hallituksessa jatkavat Riitta Niskanen, Ossi Nummela ja Satu Lehtola. Yhdistyksen toiminnantarkastajiksi 2019 valittiin Seppo Toivonen ja Mari Anttila.
¦ Toimintasuunnitelma 2019 ¦ Talousarvio 2019 ¦ Pöytäkirja

Vuosikirja 2018: Muuttuva osaaminen

Tutkimusseuran uusi vuosikirja 2018 ”Muuttuva osaaminen” tuli painosta joulukuun alussa. Osa jäsenistä on saanut oman kappaleensa syyskokouksessa 3.12. Niille jäsenmaksunsa maksaneille, jotka eivät ole saaneet kirjaa, se toimitetaan postissa. Kirjan normaali hinta on 25€/kpl plus toimituskulut. Jäsenet voivat ostaa lisäkappaleita hintaan 20€ plus toimituskulut (4€). Tilaukset ja tiedustelut: Matti Oijala (sähköposti matti.oijala (at) phnet.fi, puhelin 045-6732 504) tai Jukka Oksa (sähköposti palaute (at) phtutkimusseura.fi). ¦ Vuosikirjan sisältö ¦ Vuosikirja 2018 tilauslomake.
Vuosikirja mediassa: ¦ ESS 26.1.2019 ¦ Seutuneloset – Nastola-lehti ¦ Lahen uutisia -blogi.

Uutta kirjaa esiteltiin etukäteen Lahden tiedepäivässä tiistaina 13.11.2018 Fellmannin kulmassa.

Tutkimusseuran järjestämän istunnon puheenjohtaja oli Ville Marjomäki ja tulevaa kirjaa esittelivät omien artikkeliensa pohjalta Matti Oijala, Saara Hakaste, Heidi Andersson ja Kyösti Piippo.

PHTS 40-vuotisjuhla

Tutkimusseuran 40-vuotisjuhla

Päijät-Hämeen tutkimusseura perustettiin syksyllä 1978. Seura juhli 40-vuotista toimintaansa torstaina 20.9.2018, Joutsaaren paviljongilla Lahdessa.

Ennen juhlaa oli seuran ylimääräinen kokous, joka kutsui kotiseutuneuvos Birgitta Stjernvall-Järven seuran kunniapuheenjohtajaksi ja professori Antti Kariston seuran kunniajäseneksi. Birgitta Stjernvall-Järvi käsitteli omassa puheessaan kokemuksiaan toiminnasta Päijät-Hämeen tutkimusseurassa. Antti Karisto kertoi, kuinka suhde Lahteen näkyy hänen tutkimustyössään.

Tervehdyksin seuraa onnittelivat Lahden kaupunki, Lahden kaupunginmuseo, yliopistokeskus, LAMK ja Lahden seudun sukututkijat.

Hienoa musiikkiohjelmaa esittivät Laulupuu-kuoro (johtajana Terhi Hilden) sekä Elisar Riddelin (viulu). Laajempi kuvagalleria on selattavissa tässä linkissä.
Seuraa voi onnitella lahjoituksin pankkitilille: Päijät-Hämeen tutkimusseura ry, Helmi Säästöpankki FI67 4212 0010 1226 26. Viite: 11303 tai viesti: 40 vuotta.

Tutkimusseuran 40-vuotisjuhlien yhteydessä julkistetaan kunniapuheenjohtaja Arno Forsiuksen kootut kirjoitukset, joiden kopiot on hänen luvallaan siirretty tutkimusseuran sivuille. ¦Linkki juhlasivulle