Kevätretken kohde Öölanti ja Fårö 20.-25.5.20

Päijät-Hämeen tutkimusseuran kevätmatkan 2020 kohteet ovat Öölanti ja Fårö. Matkan varrella näemme myös Kalmarin kaupunkia museoineen ja linnoineen sekä kuulemme Kalmarin unionista ja mahtikuningatar Margareetasta.

Öölannin eteläinen osa on Unescon maailmanperintökohde. Sen kalkkimaa, alvari, on vuosisatoja kasvattanut kituliaita katajia, monia endeemisiä kasveja ja eläimiä sekä sitkeitä ihmisiä, jotka yhä edelleen hakevat elantoaan maanviljelystä ja karjanhoidosta. Heidän elintapansa on muovannut vahvasti maisemaa. Vanhat rivikylät, tuulimyllyt, kiviaidat ja mereen katoava tasainen ylänkö ovat unohtumaton näky. Sen vastakohta on Ruotsin hovin kesälinna Solliden, jonka puisto niin ikään on yksi matkakohteistamme.

Tutustumme myös matkareitillämme vaikuttaneisiin tunnettuihin taiteilijoihin, kuten muotoilija Carl Malmsteniin, kuvittaja Jenny Nyströmiin sekä ohjaaja Ingmar Bergmaniin.

Nähdessään Gotlannin pohjoiskärjessä sijaitsevan Fårön kivimuodostelmat, raukit, ensimmäisen kerran Bergman sanojensa mukaan tiesi tulleensa kotiin. Hän rakennutti Fårölle talon ja käytti saaren karua luontoa ja saarelaisia elokuvissaan. Seurailemme Bergmanin jalanjälkiä Fårössä ja hänen tuotannossaan.

Perinteiseen tapaan matkaamme sisältyy myös samppanjapiknik lauluineen!

Matkalle mahtuu noin 30 seuran jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Retken hinta ja tarkka ohjelma ilmoitetaan joulun alla. Ilmoittaudu nyt: riitta.niskanen(at)koti.fimnet.fi! Tervetuloa!

Kuva Raimo Niskanen