Vuosikirja 2017 ”Lahden keskuksesta Palmeniaksi”

Vuosikirja 2017 julkistettiin Lahden tiedepäivässä 9.11.2017 Felmannian kulmassa. Kirjan koko nimi on ”Lahden keskuksesta Palmeniaksi. Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus yhteiskunnallisen vaikuttamisen asialla.” Kirjoittajat ovat Palmenian hankkeissa ja johtoryhmissä pitkään toimineet Helsingin yliopiston professorit Markku Heikkilä ja Antti Karisto.
Julkistamistilaisuuden avasi tutkimusseuran puheenjohtaja Ville Marjomäki, kirjan esitteli Antti Karisto ja kommenttipuheenvuoron esitti Kari Salmi. Markku Heikkilä ja Antti Karisto vastasivat yleisön kysymyksiin.

Kuvassa Antti Karisto ja Markku Heikkilä keskustelevat yleisön kanssa. Heidän välissään näkyvät eturivissä Kari Salmi (vas.), Mauno Kosonen, Mirja Saari ja Sinikka Larsen. Myös takana on entisiä palmenialaisia, Tomi Tura, Arto Ristola ja Samuli Koivula. Ikkunan vieressä on Fellmannin kulman tilaisuuden vetäjänä toiminut Satu Parjanen (LUT).

Joulukuun alussa (2.12.) tutkimusseuran vuosikirjat olivat esillä myös Lahden historiallisen museon ”Adventti alkaa Kartanosta” -tapahtumassa. Heidi Andersson esitteli uuden vuosikirjan ja Jukka Oksa esitteli kuvitellun kävelyreitin Lahdessa käyttäen apuna vuosikirjojen kuvitusta.

Taustaa
Lahti haaveili omasta yliopistosta kohta kaupunkioikeudet saatuaan. Pitkän hiljaiselon jälkeen yliopistoinnostus kaupungissa yltyi, kun Helsingin yliopisto ryhtyi kehittelemään uusia koulutusmuotoja. Lahtelaisten kanssa laaditun suunnitelman mukaisesti se aloitti vuonna 1977 avoimen yliopiston opetuksen ja ammatillisen täydennyskoulutuksen Lahdessa. Pian perustettiin Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus, joka vuonna 2000 muutti nimensä Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniaksi.
¦Vuosikirjan tilauslomake 2017