Retket 2015 - 2016: Hiidenmaa - Sysmä - Uppsala - Mäntyharju - Heinola

Pikkujouluretki Heinolan museoihin 2016
Tutkimusseuran ryhmä Heinolassa Seura teki 17.11.2016 pikkujouluisen retken Heinolan taidemuseoon ja Kivaltterin taloon. Kävimme myös Heinolan kaupunginmuseossa. Hienosti entisöidyssä Toropoffin empiretalossa oli "ainakin 100! teosta" taidemuseon omista kokoelmista. Emäntänä toimi Heinolan uusi museojohtaja Terhi Pietiläinen. Kivaltterin talossa nautimme kynttilöiden hämyssä lämmintä glögiä, maistelimme ajurien lämmittelyjuomaa ja pieniä jouluherkkuja. Piipahdimme myös kaupunginmuseossa katsomassa Amerikan arkussa tulleita juhlavaatteita.
Seuraavista linkeistä löytyy ¦ muutamia valokuvia (pdf) ja ¦retken esite (pdf).

Kesäretki 2016 Mäntyharjulle
Seuran kesäretki tehtiin Mäntyharjulle 3.7.2016. Osallistujia oli 17 ja ohjelmassa oli Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon "100 lintua" -näyttely, Taidekeskus Salmelan kokoelmat ja Tyryn viinitila. Lounaan söimme ravintola Kesäheinässä. Poikkesimme myös Mäntyharjun vanhassa puukirkossa.

Kevätmatka 2016 Uppsalaan
Uppsala 2016 Seuran perinteinen kevään kulttuurimatka tehtiin Uppsalaan 25.-28.5.2016. Tutustuimme Uppsalan yliopiston historiaan, sen piirissä vaikuttaneisiin merkkihenkilöihin ja tietysti Gösta Knutssonin luoman verrattoman Pekka Töpöhännän elämään. Matkalle osallistunut Heikki Helin on jälleen koonnut kuvakertomuksen matkan vaikutelmista. ¦ Kuvat (pdf) ¦linkki retken ohjelmaan (pdf)

Kesäretki Sysmän kartanoihin 2015
Tutkimusseuran kesäretki 2015 tehtiin 12. heinäkuuta 2015. Sysmän kartanokierrokseen kuuluivat Nordenlund, Virtaan Kartano sekä Vanha-Kartano. Retki oli suosittu ja sille osallistui 39 henkilöä. Oppaana toimi seuran edellinen puheenjohtaja, kotiseutuneuvos Birgitta Stjernvall-Järvi.
Nordenlundissa kartanon historiasta ja nykypäivästä kertoi Ole Silén. Kuvassa kartanon vanha päärakennus ja puiston istutuksia. Sen jälkeen tutustuimme Sysmän kirkkoon ja Sysmän ainutlaatuiseen kirjakauppaan.
Virtaan kartanon vaiheista kertoi Juhani Stjernvall. Lounaan lisäksi nautimme Sysmä-Seuran tuottamasta videosta "Aikamatka Sysmän historiaan". Kuvassa Aurora Karamzinin muotokuva, kartanon pääsisäänkäynti ja majoitustilointa toimivat yläkerran punainen ja sininen salonki.
Seuraavaksi seurue kävi Vanha-kartanossa, josta kertoi Jocke Stjernvall. Siellä juotiin ennen paluumatkaa iltapäiväkahvit. Kuvassa vanhojen kuusien katveessa sijaitseva päärakennus.

Retki Hiidenmaalle 2015
Seuran keväinen kulttuuriretki tehtiin Hiidenmaalle 14.—17.5.2015.

¦ Kuvakooste (pdf), Heikki Helin.
¦ Matkan ohjelma.

Päijät-Hämeen tutkimusseura on perustettu vuonna 1978. Seura toimii Päijät-Hämeeseen liittyvän tutkimuksen edistämiseksi ja tutkimustiedon levittämiseksi.

Seura järjestää erilaisia luentoja, seminaareja, tutustumismatkoja sekä harjoittaa julkaisutoimintaa.

Päivitetty 11.1.2018 -jo