Aikaisempien vuosien matkoja ja retkiä

Tutkimusseuran kevätretket ovat olleet useamman päivän kestäviä kulttuurimatkoja naapurimaihin. Matkan suunnittelijoina ja oppaina ovat toimineet seuran omat kulttuurin ja historian asiantuntijat.

Tutkimusseuran yhden päivän kesäretkien kohteena ovat olleet yleensä Päijät-Hämeen omat historialliset ja kulttuurikohteet. ¦ katso erillinen yhteenveto kesäretkistä 2005-13


Kuvia kevätretkeltä 2017 Taalainmaalle

Seuran kevätretken 2017 retken kohteena olivat Ruotsin Hälsingland ja Taalainmaa 24. - 28. 5. 2017. Heikki Helin on koonnut jälleen kuvakoonnoksen hyvin onnistuneelta retkeltä.
Linkit: ¦kuvakooste, ¦ matkaohjelma.

Pikkujouluretki Heinolan museoihin 2016
Tutkimusseuran ryhmä Heinolassa Seura teki 17.11.2016 pikkujouluisen retken Heinolan taidemuseoon ja Kivaltterin taloon. Kävimme myös Heinolan kaupunginmuseossa. Hienosti entisöidyssä Toropoffin empiretalossa oli "ainakin 100! teosta" taidemuseon omista kokoelmista. Emäntänä toimi Heinolan uusi museojohtaja Terhi Pietiläinen. Kivaltterin talossa nautimme kynttilöiden hämyssä lämmintä glögiä, maistelimme ajurien lämmittelyjuomaa ja pieniä jouluherkkuja. Piipahdimme myös kaupunginmuseossa katsomassa Amerikan arkussa tulleita juhlavaatteita.
Seuraavista linkeistä löytyy ¦ muutamia valokuvia (pdf) ja ¦retken esite (pdf).

Kesäretki 2016 Mäntyharjulle
Seuran kesäretki tehtiin Mäntyharjulle 3.7.2016. Osallistujia oli 17 ja ohjelmassa oli Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon "100 lintua" -näyttely, Taidekeskus Salmelan kokoelmat ja Tyryn viinitila. Lounaan söimme ravintola Kesäheinässä. Poikkesimme myös Mäntyharjun vanhassa puukirkossa.

Kevätmatka 2016 Uppsalaan
Uppsala 2016 Seuran perinteinen kevään kulttuurimatka tehtiin Uppsalaan 25.-28.5.2016. Tutustuimme Uppsalan yliopiston historiaan, sen piirissä vaikuttaneisiin merkkihenkilöihin ja tietysti Gösta Knutssonin luoman verrattoman Pekka Töpöhännän elämään. Matkalle osallistunut Heikki Helin on jälleen koonnut kuvakertomuksen matkan vaikutelmista. ¦ Kuvat (pdf) ¦linkki retken ohjelmaan (pdf)

Kesäretki Sysmän kartanoihin 2015
Tutkimusseuran kesäretki 2015 tehtiin 12. heinäkuuta 2015. Sysmän kartanokierrokseen kuuluivat Nordenlund, Virtaan Kartano sekä Vanha-Kartano. Retki oli suosittu ja sille osallistui 39 henkilöä. Oppaana toimi seuran edellinen puheenjohtaja, kotiseutuneuvos Birgitta Stjernvall-Järvi.
Nordenlundissa kartanon historiasta ja nykypäivästä kertoi Ole Silén. Kuvassa kartanon vanha päärakennus ja puiston istutuksia. Sen jälkeen tutustuimme Sysmän kirkkoon ja Sysmän ainutlaatuiseen kirjakauppaan.
Virtaan kartanon vaiheista kertoi Juhani Stjernvall. Lounaan lisäksi nautimme Sysmä-Seuran tuottamasta videosta "Aikamatka Sysmän historiaan". Kuvassa Aurora Karamzinin muotokuva, kartanon pääsisäänkäynti ja majoitustilointa toimivat yläkerran punainen ja sininen salonki.
Seuraavaksi seurue kävi Vanha-kartanossa, josta kertoi Jocke Stjernvall. Siellä juotiin ennen paluumatkaa iltapäiväkahvit. Kuvassa vanhojen kuusien katveessa sijaitseva päärakennus.

Retki Hiidenmaalle 2015
Seuran keväinen kulttuuriretki tehtiin Hiidenmaalle 14.—17.5.2015.

¦ Kuvakooste (pdf), Heikki Helin.
¦ Matkan ohjelma.

Retki 2014 Ahvenanmaalle
Viime vuoden kevätretki tehtiin kesäkuun puolella 5.– 8.6.2014. Ahvenanmaan retken teemoja olivat Maarianhaminan arkkitehtuuri, keskiaika, postitie sekä nainen ja taide. Linkit: ¦Heikki Helinin kuvakooste (pdf), ¦ retken ohjelma. Onnistuneen retken tunnelmat innoittivat Ralf Nymania kirjoittamaan retkestä runon, joka alkaa näin:

Ikinuorta olemme sukua tutkijain,
lähtöön valmiina nyt ja ain′.
Lännen maakuntaan pakkoruotsin,
kera Jukan bussin ja avulla laivaluotsin.
Det soliga Mariehamn
tog oss emot med öppen famn.
Många fina hus, kvadratstadsplan och vacker grönska,
vad mer kunde vi oss önska.
...

Lue kesäretkiruno kokonaan tästä linkistä.

Kesäretki 2013
Kesäretki tehtiin Matti Oijalan johdolla Urajärven kartanoon, Kalkkisiin ja Vääksyyn. Yläkuvassa Urajärven museo ja alakuvassa Janne Pihamaa esittelee viini- ja marjatilan toimintaa Kalkkisissa.
¦Linkki retken ohjelmaan

Seuran kevätmatka 2013 Pohjois-Viroon. Kevätmatka tehtiin Pohjois-Viroon 16.—19.5.2013.
¦Linkki Viron retken ohjelmaan


Kevätmatka 2012

tehtiin toukokuun lopulla Pietariin
Pietari 2012
¦linkki matkan ohjelmaan


Kesäretki 2012
järjestettiin Päijänteen kansallispuiston Kelventeen saarelle 3.7.2012. Elbatar laivalla tehtyyn retkeen osallistui 20 henkilöä. retki Kelventeeseen


Kertomus kesäretkestä Hollolaan 19.6.2011

Päijät-Hämeen tutkimusseuran kesäretki alkoi auringonpaisteessa Lahdesta, Marolankadulta, bussissa mukana neljätoista seuran jäsentä ja iloinen tunnelma. Vesijärven rantatietä ajettiin ohi Myllysaaren, Jalkarannan sekä Messilän ja Pyhäniemen kartanoiden Hollolan kirkolle, pitäjän muinaiseen keskukseen.

Kellotapulin luona mukaan liittyi arkeologian opas, tutkija Merja Uotila. Yhdessä kuljettiin ensin hautausmaalla kirkon oppaan, Kyösti Toivosen kanssa. Hän kertoi mukaansa tempaavasti kirkosta, Pyhälle Marialle pyhitetystä, viimeisten tutkimusten mukaan 1495-1510 rakennetusta harmaakivipyhätöstä (ks. kuva alla). Kuulimme myös hautausmaan vaiheista ja entisten hollolalaisten elämänkohtaloista. Kirkon sisälle päästiin myös pikaisesti poikkeamaan. Erityisesti ihailtiin vanhoja puuveistoksia, kirkkorakennustakin vanhempia.

Sitten jatkettiin ylös Kapatuosian jyrkkää rinnettä jääkauden tasaamalle laelle. Merja Uotila kertoi linnamäestä ja siellä 1960 ja 1990 -luvuilla suoritetuista kaivauksista. Miten paljon hiiltynyt puu voikaan kertoa tutkijoille! Tuleville sukupolville on jätetty vielä tutkittavaa.

Hollolan kotiseutumuseon Ylä-Köllin ja Hentilän taloissa nähtävänä oli hämäläistä talonpoikaisesineistöä aidossa ympäristössä. Oppaana toimi Irja-Elisa Salmi.

Kello 13 nautittiin maittava lounas Hollolan vanhalla kunnantuvalla, jota ensimmäistä kesää isännöi Hollolan kotiseutuyhdistys. Puheenjohtaja Kirsti-Liisa Virta huolehti vieraistaan arkkitehti Vilho Penttilän piirtämän, vuonna 1902 valmistuneen arvorakennuksen salissa. Uusin voimin jatkettiin matkaa.

Hollolan kirkolta katsottuna kankaan takana sijaitsi ennen Kankaantaan kyläyhteisö, yhteensä seitsemän kylää Vainion aukealla, ylisen Viipurintien varrella. Siellä Jarvalan kylässä muinaisesta kirkosta on säilynyt vain nimi Kirkkailanmäki, kirkon aitaakaan ei ole enää. Mutta arvokkaita kalmistolöytöjä on tehty pakanuuden ja kristillisen ajan taitteesta. Niitä valotti oppaamme Merja Uotila muistomerkin äärellä. Hän kertoi myös arkeologian työmenetelmistä, löytöjen ajoituksesta, tulkinnasta ja tallentamisesta.

Tie johti ohi Korpikylän ja Hankaan kylien Herralaan. Aurinkoisen peltomaiseman halki käveltiin Hahmajärven rantaan, missä tutustuttiin Taskisen suvun vanhaan, arkkitehti Usko Nyströmin 1918 piirtämään huvilaan ystävällisen isäntäväen, Riitta Ristolaisen ja hänen miehensä opastuksella. Rakennuksesta on kuvaus tutkimusseuran vuosikirjassa 2010 "Huvilaelämää Päijät-Hämeessä". Kiitokseksi vierailusta isäntäväelle luovutettiin tutkimusseuran vuosikirja "Hirviveneestä Hullukaaliin". Huvilaa ovat käyttäneet useat sukupolvet ja nostalginen tunnelma oli selvästi aistittavissa. Tilojen kunnossapito on jatkuva projekti. Rannalla käytiin ihailemassa järveä ja rinteessä huvilaa koko komeudessaan.

Viimeinen retkikohde oli suutari Juho Mäkäräisen mökki Herralan tien varressa. Heikan Jussina tunnetun originellin kotiseutuihmisen ja ajattelijan esinekokoelmat ja kodin sisustus herättivät hämmästystä ja ihailua. Opastuksen hoiti Herralan kyläyhdistyksen vastuuhenkilö.

Lahteen ja nykyaikaan palattiin Hollolan nykyisen kuntakeskuksen, Salpakankaan kautta, vähän ennen sadetta. Retki oli kuljettanut retkeläisiä ajallisesti edestakaisin useiden vuosisatojen väliä, kun samalla silmien eteen avautui Hollolan kulttuurimaisemia. Menneisyys ja nykyisyys olivat kohdanneet toisensa.

Muistiin merkitsi Saara Hakaste
Kuvat: Jukka Oksa


Retken osanottajien ryhmäkuva Taskilan huvilan isäntäväen kanssa.

Takana seisomassa: Riitta Ailonen, Seppo Jääskeläinen, Risto Blomster, huvilan emäntä Riitta Ristolainen ja hänen miehensä. Takana istumassa: Sinikka Koskinen, Juha Pehkonen, ja arkeologisten kohteiden opas Merja Uotila. Toinen rivi istumassa: Leena Lehtinen, Carita Uronen, Matti Oijala, Anja Alaspää, Hannele Airola ja Kati Mikkola. Eturivi istumassa: Maria Laine, Saara Hakaste ja Jukka Oksa. (Kuva on yhdistelmä kolmesta eri kuvasta, kuvankäsittely: J.Oksa).

Linkki: taustatietoja Hollolan retken kohteista.

 


Päijät-Hämeen tutkimusseura on perustettu vuonna 1978. Seura toimii Päijät-Hämeeseen liittyvän tutkimuksen edistämiseksi ja tutkimustiedon levittämiseksi.

Seura järjestää erilaisia luentoja, seminaareja, tutustumismatkoja sekä harjoittaa julkaisutoimintaa.


Päivitetty 14.12.2018 -jo