Päijät-Hämeen tutkimusseura

Päijät-Hämeen tutkimusseura on perustettu vuonna 1978. Seura toimii Päijät-Hämeeseen liittyvän tutkimuksen edistämiseksi ja tutkimustiedon levittämiseksi. Seura järjestää luentoja, seminaareja, tutustumismatkoja sekä harjoittaa julkaisutoimintaa. Tutkimusseuran jäsenyys on avoin kaikille, liity ja tule mukaan toimintaan!

Ajankohtaista tutkimusseuran toiminnassa

Arkkitehtuuriviikkojen ohjelma


Lisätietoja alta!

Päijät-Hämeen tutkimusseura ry:n sääntömääräinen kevätkokous 

pidettiin maanantaina 15.5. klo 18 alkaen Lahden Pikkuteatterilla.

Kevätkokousesitelmänä Riittakatriina Louhensalo kertoi Pikkuteatterin historiasta. Kokoustilana toimivat Pikkuteatterin lämpiötilat.
Päijät-Hämeen tutkimusseuran kevätmatka Viroon 17.–21.5.2023

Päijät-Hämeen tutkimusseuran kevään 2023 matka suuntautui Luoteis-Viroon. Pääkohde oli Arvo Pärt -keskus Laulasmaalla. Tutustuimme keskuksen toimintaan ja arkkitehtuuriin, kuulimme säveltäjän elämästä ja työstä ja pääsimme nauttimaan myös pienestä konsertista.

Laulasmaa on vanhaa lomaseutua, jolla on pitkät perinteet Viron porvariston kesäidylleistä neuvostonomenklatuuran huviloihin ja lopulta Neuvostoliiton tieteellisten tutkimusten pohjalta kehittelemiin työläisten ”lomakoneisiin”.

Paldiskin kaupungilla ympäristöineen on pitkä ja värikäs historia Pietari Suuren unelmasta kovia kokeneeksi rajakaupungiksi, joka ponnistelee kohti parempaa tulevaisuutta. Kaupungin arkkitehtoninen ja kulttuurihistoriallinen helmi on Viron ensimmäisen akateemisen koulutuksen saaneen kuvanveistäjän Amandus Adamsonin kotimuseo, jossa myös vierailimme.

Vierailimme lisäksi Kloogassa, pienessä taajamassa, jolla on kerrottavanaan isoja tarinoita inkeriläisten ja juutalaisten kohtaloista toisessa maailmansodassa. Klooga on myös osa merkittävän suomalaisen yritysryppään, Puutalo Oy:n vaiheita. Puutalon historia on julkaistu vastikään, ja se oli esillä vuoden 2021 Venetsian arkkitehtuuribiennalen Suomen osastossa.

Lopuksi nautimme perinteisen piknikin Tallinnan kattojen yllä, Viron taideakatemian terassilla.Ylätunnisteen kuva: Nils Schillmark, Heinolan residenssi 1787. Kansallisgalleria.